• Lokacija dijaškega doma: 

Dijaški dom se nahaja, kot že ime pove na Rakovniku, ob vznožju Golovca. Ker je manjši dijaški dom (letos v njem biva 50 dijakov) si stavbo deli še s Salezijanskim mladinskim centrom. Zraven dijaškega doma je grad Rakovnik, fitnes, stavba v kateri bivajo Salezijanci, knjižnica, vrt, igrišče in cerkev. Manj kot pet minut hoje stran se nahaja pekarna, Mercator, pošta ter nekaj drugih manjših trgovinic in lokalov. Približno štiri minute stran se nahaja avtobusna postaja, kjer ustavljajo 3B, 3G in 3. Manj kot deset minut hoje stran se nahaja tudi postaja za trolo 27, železniška postaja in Knjižnica Rakovnik. Dijaki se najpogosteje odpravljajo nakupovat v Center ali nakupovalno središče Rudnik, ki sta oba oddaljena dobrih 10 minut vožnje s trolo… V bližini se nahaja tudi Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, zato nekaj domovcev prihaja ravno od tam.

 

  • Prehrana: 

Kljub svoji majhnosti ima dijaški dom svojo kuhinjo v kateri večino časa prevladuje domača zelenjava s salezijanskega vrta. Na voljo je navadni meni, ki se ga po potrebi prilagodi alergikom. Kljub temu, da nimamo vegetarijanskega menija so se kuharji pripravljeni izjemno potruditi in prilagoditi obroke tudi za vegetarijance. rana je glede na to, da bivamo v dijaškem domu zelo okusna (npr. tortilje, hamburger, rogljički, lazanja), zraven imamo na razpolago solatni bar in sadje. Zraven kosil je pogosto tudi sladica. Zajtrk je samopostrežen. Če so obroki izven ur na katere bi lahko prišel, se lahko dogovoriš za drug termin ali pa vzameš lunchpaket. Na obroke se prijaviš oziroma odjaviš preko domske aplikacije. Vedno lahko dobiš repete. Pogosto se lahko dijaki s kuharji dogovorimo in izrazimo želje za obroke v prihodnjih dnevih. Na razpolago za uporabo imamo tudi tri čajne kuhinje. 

 

  • Nastanitev:

V sobi večinoma bivajo trije dijaki, kar pripomore k večji medsebojni povezanosti in pridobivanju navad prilagajanja in sobivanja. Vsaka soba ima svojo kopalnico. V sobi so dobri pogoji tudi za učenje, za šolo pa lahko dijaki delajo tudi v skupni učilnici, kjer imajo na voljo pomoč vzgojitelja in drugih dijakov. 

 

  • Vzdušje dijaškega doma:

Vzdušje v dijaškem domu bolj spominja na življenje v veliki družini kot na dijaški dom, saj se vsi poznamo med seboj, Atmosfera je res sproščena, zato je v domu vedno veliko petja, smeha in novo nastalih prijateljstev. Med domovci pogosto preskočijo tudi iskrice, zato imamo kljub majhnosti kar nekaj parčkov. V domu se odvija ogromno dogodkov (filmski večeri, športni večeri, plesi, kraljiščina, različna predavanja z gosti, pikniki, čokoladna fontana v gradu). Večino dogodkov organiziramo dijaki sami. En vikend letno se dijaki skupaj z vzgojitelji odpravimo na Koprivnik, kjer se lahko še bolj povežemo. Zraven so nam na voljo tudi dejavnosti, ki potekajo v SMCju. Tam največkrat srečamo domovce med igranjem biljarda ali namiznega nogometa. Na razpolago imamo tudi domski fitnes, ki je zastonj. Ogromno si tudi pomagamo med sabo (npr. pri učenju, deljenje starih testov), sploh dijaki KGBLja, Aškerčeve, Vegove in Farmacije, ki med domovci po števili najbolj prevladujejo. Ker je Dom Janeza Boska Rakovnik katoliški dijaški dom je veliko dejavnosti religiozno obarvanih. Vsako jutro se dijaki skupaj zberemo in nočni vzgojitelj prebere jutranjo misel. Zvečer se dijaki zberemo po vzgojnih skupinah, kjer predebatiramo naše dneve, povemo sveže novice, kaj zapojemo in imamo na koncu kratko molitev, ki jo pripravlja izbrani dijak. To vzgojne skupine še bolj poveže med sabo. Enkrat na teden se obe vzgojni skupini dobita skupaj. Takrat molitev pripravljata fant in dekle, kar je odlična priložnost, da spoznaš nove ljudi. Vsake dva tedna je tudi maša vzgojne skupine oz. obeh vzgojnih skupin, ki jo organizirajo dijaki (to niso tiste klasične dolgočasne maše, ampak maše polne energije in različnih odštekanih idej). Za pomoč pri molitvah in pripravah maš se lahko dijaki obrnejo na vzgojitelje. Za dijake, ki si želijo več lahko obiščejo mašo vsak dan v cerkvi ali domski kapeli. Kljub temu, da smo katoliški dijaški dom v njem bivajo tudi dijaki, ki ne prihajajo iz vernega okolja, a se strinjajo z usmeritvijo doma. 

 

  • Vzgojitelji:

Ker je dijaški dom dokaj nov smo zato na začetku zamenjali kar nekaj vzgojiteljev. Za trenutne vzgojitelje pa se vsi strinjamo, da so naravnost super. Imamo tri vzgojitelje. Vzgojiteljico dekliške vzgojne skupine, vzgojitelja fantovsek vzgojne skupine in nočnega vzgojitelja. Če si se pripravljen dovolj odpret lahko z njimi spleteš prave prijateljske vezi. Za dijake se res trudijo in nas poskušajo razumet ter nam pomagat. Ne glede na to v kakšni težavi se znajdeš so ti vedno na voljo za pogovor, tudi če to pomeni, da bodo morali svoj delovnik podaljšati za nekaj ur. Sam vzgojiteljski kader je dokaj mlad, zato so vzgojitelji polni energije in dijake spodbujajo k raznim športnim aktivnostim. katerim se tudi sami pridružijo. Glede izhodov so načeloma vzgojitelji zelo prilagodljivi. Možno je tudi dobiti celoletno dovoljenje staršev (v višjih letnikih). Učne ure (sem spada tudi vadenje instrumenta) potekajo od 17.00 do 18.45. Po dogovoru z vzgojitelji jih lahko podaljšamo tudi do 23.00.