• Lokacija dijaškega doma: 

Dijaški dom Ivana Cankarja stoji na Poljanski cesti 26 kar je tik pod gradom (15 minut peš) in dokaj blizu centra (15 minut peški, 5-10 minut z busom, odvinso od gostote prometa). V bližini doma je več avtobusnih postaj, za v smer centra, most, fužin, štepanjskega naselja; v glavnem avtobusi vozijo na vsakih 10 minut, ker jih imaš toliko na voljo. Najbližja trgovina je dve minuti stran in je odprta skoraj 24 ur; drugače je pa pet minut (peš) stran Hofer (celo v dve smeri, eden je proti mostam, drugi proti centru), Mercator pa verjetno se najde še kakšna manjša trgovina. Prav tako je prvi bankomat tri minute stran. Lokali so vse povsod, prvi je že na drugi strani stadiona, ki je lociran na sredini med tremi stavbami dijaškega doma. Drugi najbližji lokali so po dve minuti stran (npr. Rog, Mango …), največ jih je seveda v centru (ki je dokaj blizu). Fitnes imamo tudi v dijaškem domu, je zastonj in odprt vsak dan. Urnik je objavljen na spletni strani in se na vsake toliko spremeni glede na povpraševanje. Ni sicer zelo prostoren ampak imaš dostop do večine fitnes naprav in uteži. 

  • Prehrana: 

Prehrana se mi zdi še kar v redu, predvsem večerje so večino časa dobre (občasno tudi kuhani topli obroki). Lahko izbereš med mesnim ali vegetarjanskim obrokom (za kosila in večerje); zajtrki so samopostrežni in imaš na voljo večino osnovnih jedi za zajtrke (čaj, včasih bela kava, mrzlo, toplo mleko, kosmiči – corn flakes, čokoladne kroglice, čokolino, kruh, maslo, med, marmelada, sir, salame, jogurti; vsak dan pa je tudi še nekaj dodatnega: rogljiček, čokoladni ali tunin namaz, hrenovke, jajčna jed…). Urnik: zajtrk od 6.00 do 8.00 ure, kosilo od 11.30 do 16.30, večerja od 18.00 do 20.30

  • Nastanitev:

Govorim za stavbo B v kateri stanujem (sta še stavbi A – za fante (ni prenovljena) in stavba C – za glasbenike s konservatorija). V stavbi B so vse sobe prenovljene. Sobe so dokaj majhne za tri osebe, vendar je prostora za oblačila in druge stvari dovolj. Če ste s cimrami/cimri dovolj zorganizirani ni večjih problemov glede prostora. Cimre/cimri so naključno izbrani (lahko tudi iz višjih letnikov), lahko pa napišeš tudi priporočilo ob vpisu (te načeloma upoštevajo). V naši stavbi sta dva hodnika fantov, drugače so načeloma le dekleta. Sobe so opremljene z osnovno opremo, na voljo so tudi jogiji, blazine ter odeje za spat. Osebno si od doma nosim posteljnino, čeprav je ta na voljo tudi v domu (vsak teden ob sredah jo neseš v pralnico in dobiš novo). Kopalnice so skupne, na en hodnik (pet sob) – ena kopalnica, ampak se hitro privadiš, četudi se sliši grozno. Če je kdaj tvoja kopalnica čisto polna itak lahko greš čez hodnik, kjer je druga kopalnica. V vsaki so trije tuši, dva wc-ja in štirje lijaki. 

 

  1. Vzdušje dijaškega doma:

Meni osebno je vzdušje super. Ker je dom v bližini različnih srednjih šol in gimnazij je tu velika mešanica različnih dijakov, kar po svoje prinese zanimivo izkušnjo. Seveda je pa zato tudi lažje najti skupino ljudi, ki ti ustreza. Dodatnih aktivnosti je ogromno, seznam vseh krožkov je objavljen na spletni strani. Nekateri izmed bolj priljubljenih so: tekaški krožek, strelski krožek, odbojka, nogomet, fotografski/filmski, joga, meditacija, ping pong, šah… Dijaški dom se udeležuje tudi večih meddomskih tekmovanj (nogomet, šah, ping pong, strelstvo…). Športnih aktivnosti je na pretek; kot že omenjeno imamo pred domom stadion, telovadnico pa imamo na voljo za dodatne aktivnosti ob določenih urah. V bližini je tudi Golovec, ki je priljubljena destinacija za tekače ali sprehajalce. Domskih dogodkov je tudi veliko. Vsak torek je organiziran filmski večer, približno enkrat na mesec ali dva je “palačinka party”, kar pomeni, da so za večerjo palačinke, sam pa si jih poljubno lahko namažeš z raznovrstnimi namazi in posipi. Imamo tudi različne razstave in literarne ali glasbene dogodke, dramska skupina pa na vsake toliko pripravi predstavo. Organizirani so tudi razni meddomski plesi, na začetku leta pa DIC organizira fazanski krst. V A stavbi je tudi soba za druženje (ne vem proper imena), kjer je miza za biljard, kavči in podobno. V glavnem, če si zainteresiran sigurno najdeš aktivnost, ki ti ustreza. Pred korono so se na novo začeli organizirat tudi družabni večeri (igranje raznih družabnih iger), ki upam da se bodo obdržali, ko se vrnemo. 

 

  1. Vzgojitelji:

Za vzgojitelje tako kot povsod lahko rečem da se najde mešanica vsega. Večina je sicer kar prijetnih in ne komplicirajo, če imate do njih spoštljiv odnos. Sama imam enega boljših vzgojiteljev, ki se zelo zavzema za dobro počutje dijakinj in dijakov in se nas čimbolj trudi angažirat za različne dejavnosti in dogodke. Se pa to seveda razlikuje od vsakega posameznika; ampak če si ti pripravljen govoriti z nekom, ti bo vsak vzgojitelj z veseljem pomagal in ti namenil svoj čas. Vedno je v domu od 7.00-22.00 en vzgojitelj na hodnik, ti delajo na izmene. Dopoldne okrog 10.00 pridejo čekirat sobe (če je kdo v domu; veliko jih ima tudi popoldne pouk) in pa ob 21.30 zvečer še enkrat preden zaključijo z delavnikom. Uradne učne ure potekajo od 16.00-18.00 ampak to ne pomeni, da moraš ti takrat biti v učilnici. Seveda se lahko učiš v sobi; ni pa niti nujno, da si takrat sploh v domu. Mogoče na začetku prvi mesec te probajo malo zorganizirat, drugače pa si kasneje čisto prepuščen samemu sebi čez dan. V domu moraš biti do 21.00 ure, po tej uri pa se moraš čipirat pri varnostniku, saj tvoj vzgojitelj vodi evidenco tvojih poznejših prihodov. Načeloma imaš v prvem letniku možnost podaljšanja do 22.00 ure (razen v primeru, da greš na kakšen dogodek, ki traja dlje – gledališče, drama ipd.), od drugega letnika naprej pa do 23.00 ure. Za tiste “ta pridne” pa pride v poštev še kakšen dogovor za kasnejše prihajanje (ampak seveda ne prepogosto).